Na našoj stranici koriste se digitalni kolačići (cookies). Korištenjem naše stranice, prihvataš da se neki kolačići preuzimaju od strane tvog pretraživača i uređaja.

Menu

 
Reels Image

Blog

► Isplati se kupovati kod nas! Možete iskoristiti čak i nagradu ukoliko ste već naručivali od nas.

Samo sada, možete iskoristiti popust za vjernost u iznosu 10 km, ako izaberete svoje omiljene umjetničke

proizvode u vrijednosti 100 km.

Također, plaćamo dostavu umjesto Vas za sve narudžbe preko 80 km.

Specijalna koda za popust ►EXTRA5◄ važi samo 48 sati (unesite je u polje "discount coupon/voucher" na

prvom koraku pravljenja narudžbe).

Što više kupovina, to više ugodnosti!


Kako izabrati idealni štafelaj?

 

Bilo da ste početnik, amater ili profesionalac, morate imati na umu značaj odgovarajućeg slikarskog stalka. Odgovarajući oblik, visina pa i materijal od koga je izrađen stalak, mogu biti prijesudni za nastanak vašeg umjetničkog djela, ali i za vaše fizičko zdravlje. Dobar stalak znači da ćete zadržati pravilno držanje tjela dok radite, a to između ostalog podrazumjeva ugodni radni proces i podupire vaše radne navike.

 

 

Iako ovaj dio slikarskog pribora nije ni iz daleka najjeftiniji od svega što jednom umjetniku treba, veliki broj profesionalaca na kraju posjeduje više različitih oblika i veličina štafelaja jer je iznimno bitan, a bila bi pomalo loše ograničiti svoju kreativnost jer nemate odgovarajući alat. Ali od nečeg se mora početi, čak iako imate neograničena sredstva na raspolaganju, počnite od jednog sa karakteristikama koje vama osobno najviše odgovaraju.

 

 

Sama riječ koju koristimo za ovaj slikarski alat ukazuje na njegovu funkciju – sikarski stalak je da na njemu stoji platno dok ga pretvaramo u umjetničko djelo. Kao i većina proizvoda danas, slikarski stalci se proizvode u mnogo formi, veličina i boja. Vrlo često tolika mogućnost izbora može nam odmoći i dovesti nas u nedoumicu. Naravno, postoji vrlo jednostavan način da okrenete mogućnost izbora u svoju korist, razmislite šta tačno tražite od svog slikarskog stalka i vrlo ćete jednostavno pronaći onog pravog za sebe.

Kojom tehnikom pretežno radite?

Ovo je veoma važan podatak, kako bi vaše djelo uspjelo bez tehničkih problema, odgovarajuća forma slikarskog stalka je bitna koliko i kvaliteta boja kojima slikate. Ako koristite medijume za slikanje, vodene boje ili tekuće akrilne boje, sigruno ne želite da iscure sa platna. U ovom slučaju je možda najbolje da radite na stolu ili da se opredjelite za štafelaj koji se može podesiti tako da bude pod veoma malim oštrim kutom.

 

 

S druge strane, ako radite pastelama, a osobito ak radite uljanim bojama, od životne važnosti za vaše slikanje je da na njih ne pada prašina dok se suše. A sušenje traje, osobito kod ulja na platnu. Najlakši način kako izbeći prašinu je oprijeliti se za stalak koji će platno držati u uspravnom položaju. Takvi štafelaji su dobili imena po svom podsećanju na slova, postoje oni u obliku slova A i u obliku slova H. Obe vrste drže platno uspravno i najčešće možete sami podesiti koliko uspravno, a kako se oprijedeliti među ova dva, upotrebit ćete kriterij koji ćemo razmotriti malo kasnije.

Slikate li unutra ili vani?

Ako najčešće radite u svom ateljeu ili u bilo kakvom drugom stalnom radnom prostoru, možete se oprijedeliti za stalak u obliku slova H. Ovo su veoma stabilni stalci, najčešće izrađeni od punog drveta koje im daje na težini. Također, obično su veoma visoki ili se bar mogu podjesiti na različite visine. Sve ovo garantitra kvalitetu vašeg rada ali i znači da pomjeranje ovih stalaka nije ni malo ugodno. Za one koji vole slikati u prirodi ili uopće vani, postoji također odlično rješenje – prenosivi stalci koji su veoma lagani, napravljeni od drveta ili metala (obično aluminija), lako se podešavaju, a vrlo često su opremeljeni ladicom u koji možete staviti ostatak pribora. Nerjetko, vanjski štafelaji imaju postolje dizajnirano da se prilagodi svakom terenu i osigura vam stabilnost.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Naše preporuke
DJEČIJE STUDENT PROFI VANJSKI
Štafelaj za decu SZ1-M Akademski štafelaj SZ4 Slikarski stalak Madrid Vanjski štafelaj Royal

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

U slučaju da najviše slikate ili crtate modele u zatvorenom prostoru, dobro će vam doći i spomenuti stalak u obliku slova A, ili još bolje, lagani stalak sa tri noge koji se može lako sklapati, pomjerati, pa čak i nositi. Ovaj drugi će naročito biti pogodan ako po modelu radite samo skice na papiru, jer vam u tom slučaju ne trebate veliku stabilnost.

Koliko imate prostora?

Ako radite unutra, a ne na terenu, a osobito ako ste amater ili početnik, veličina prostora za rad može biti iznimno bitna. Štafelaji u obliku slova H su idealni za rad unutra, ali zahtjevaju i idealne uvjete – prije svega puno prostora. Ako ne možete sebi to priuštiti, možete pak naći stalak koji podjednako paše vašem načinu rada, a ne zauzima mnogo prostora. Sjajno rješenje su stolni stalci. Možete ih čak pronaći kao minijaturnu varijantu ovih u obliku slova H, dakle imaju potpuno isti oblik ali su mnogo manjih dimenzija i predviđeni su da stoje na stolu. Većina modela kad ih ne koristite mogu se spakirati i skloniti, kako bi sto služio nekoj drugoj namjeni.

 

 

Koliko velika platna koristite?

Nažalost, kad je veličina platna za slikanje u pitanju, nema rezervne varijante. Ako vaša djela nastaju isključivo na platnima velikih dimenzija, najbolji, da ne kažemo jedini izbor je stalak u obliku slova H. Samo on može biti dovoljno stabilan ali i sam po sebi dovoljno veliki i prilagodljiv. Ako slikate na platnima manjih dimenzija, možete se odlučiti za gotovo bilo koju drugu (ekonimičniju) vrstu.

Što je još važno i što još postoji?

Na raspolaganju vam je i veliki izbor stalaka čija je jedina funkcija izlaganje već završenog dela. To su nerjetko vrlo lijepo dizajnirani stalci, koje možete birati i prema tome da li vam se uklapaju u interijer ili koliko su lako prenosivi, ili čak koliko platna mogu odjednom podržati na sebi. Imajte na umu da sasvim sigurno nisu podesni da ih koristite dok slikate.
Postoje naravno, i stalci za djecu. Njihova namjena, to je da su za male umetnike, biće jasno označena, vama ostaje da izaberete što je prigodno za vašeg malog Dalija.

 

 


Slikarski stalci se danas prave u više boja iako njihova funkcija nije dekorativna. Ne dajte da vas to obeshrabri i da ne znate što biste. Ako želite uklopiti štafelaj u svoj interijer na ovaj način, krasno je imati izbor, ali ako vas to ne interesira, proizvođač se sigurno potrudio da model koji ste izabrali postoji i u nekoj neutralnoj, osnovnoj boji drveta od koga je izrađen. Osim toga, nije loše uzemti u obzir da li je sam stalak tretiran uljem jer ćete možda poželeti sami da ga prefarbate ili možda da ga ukrasite nekom drugom tehnikom poput dekupaža.

 

 

Ako razmislite dobro o odgovoru na pitanja iz podnaslova, bez sumnje ćete doći do pravog rješenja kakve karakteristike treba imati vaš stalak. Kada pronađete odgovarajući oblik i materijal, vrijeme je pogledati u novčanik. Bilo da trebate model koji važi sa skup ili neki poznat po svojoj ekonomičnosti, sigurno je da ćete pronaći nešto vama pristupačno jer svaka vrsta ima i jeftinije i skuplje modele. Nemojte prekomjerno štedeti i gledajte na stalak kao na investiciju za budući uspjeh vaših umetničkih dela. Uvek imajte na umu da ono što najčešće utiče na cenu stalka nije njegova kvaliteta već njegove mogućnosti.


Views and questions VISITORS

Kako odlučiti kojim bojama trebate slikati ?

Pitanje iz naslova često muči i profesionalne slikare i one koje su hobisti. Ne postoji definitivni i konkretan odgovor, ali postoje neke smjenice koje mogu pomoći. Možemo navesti osnovne pozitivne i negativne karakteristike svake tehnike. Tamo gdje je balanas među vama bitnih i nebitnih „za“ i „protiv“ pronaći ćete odgovarajuće boje za sebe.

 

 

Nemoguća je generalizacija, naravno odabir boje sa kojom će jedan slikar postići maksimum, ovisi od njegove vještine, razvijenosti tehnike, ali i od strpljenja i drugih osobnih karakteristika. Znači, ako ste precizni i smjeta vam nered, male su šanse da će vam odgovarati boje koje mogu isprljati cjelokupan prostor oko djela u nastajanju dok ih nanosite, recimo. Osim toga, uzmite u obzir i budućeg posmatrača. Različite boje i tehnike izazivaju i različite emocije.

 

Uopćeno gledajući, vodene boje u većini slučajeva su pribor kojim nastaju slike nekako zamućene, prigušene. Izazvaće odgovarajuću emociju i osećaj na pejzažima na kojima recimo, pada kiša. Kada su takvi pejzaži dobro urađeni, gotovo da možete da osjetite vlagu i hladnoću, zar ne? Uljane boje će, pak, u spretnim rukama izraditi oblike jasnih linija koji gotovo uvijek djeluju bogato i zrače. Koju god emociju želite detaljno prenijeti, nećete, čini se, pogriješiti ako to učinite uljanim bojama. Akrilne boje su, opet, sredina. Nekome zlatna, nekome žalosna, naravno. Ponovno je tehnika umjetnika prijesudna da li će iz akrilnih boja izvući maksimum i da li će pojačati njihovu sličnost sa akvarelom ili sa uljanim bojama.

Vodene boje

Novci nisu problem, nema ih, zato ćemo kao prvu kvalitetu vodenih boja navjesti – cijenu. One naime, uopće nisu skupe. Njima možete bojiti velike površi koje ne zahtjevaju stopostotnu pokrivenost, recimo lice na bijeloj pozadini. Također, što može biti veoma važno, brzo se suše.

 

 

S druge strane, ono što kod njih prvenstveno ne valja, tehnika primeneje u teoriji jako jednostavna, a u praksi je potreban izuzetan talent i mnogo vežbe. Nije zanemarljivo, kada pričamo o lošim stranama, ni to što se greške veoma teško pokrivaju, a djelo u izradi je iznimno krhko – jedna kap vode može uništiti detalj koji ste stvarali satima.

 

Ako ste strpljivi, talentirani i spremni za vežbu do savršenstva nakon koje nećete praviti greške, bit ćete nagrađeni fantastičnim djelima izrađenim u ovoj tehnici koja će na sve to biti brzo suva i spremna za izlaganje. Samo dobro procjenite sebe, ili zaobiđite vodene boje.

 

Naše preporuke
DOBRO BOLJE ODLIČNO

 

Uljane boje

Ako potražite informaciju tko je slikao uljanim bojama, naletet ćete na mnoštvo velikih slikarskih imena, od renesanse pa do danas. Prema tome, djela stvarana ovim bojama se odlikuju, prije svega, izvanrednim trajanjem, da ne kažemo vječnošću. Podjednako važna karakteristika uljanih boja je što su bez premca za slikanje detalja i kontrasta između svjetla i tame. Svjetlo se reflektira kroz slojeve boje i dobija se efekt dubine. Ali, kad je boja skoro pa vječna, njeno sušenje ne može biti stvar trenutka. Uljane boje se suše od 6 meseci do godinu dana čak. Možda su umetnici u periodu renesanse imali vremena da čekaju toliko dugo, ali u 21. veku sve žuri, pa i umjetnost. A postoje i praktični razlozi zašto je ovo negativna karakteristika uljanih boja: svašta  se može desiti dok se slika suši, mogu je upropastiti prašina, insekti. Treba napomenuti i da se pribor posle korištenja uljanih boja mora temeljito očistiti i to sredstvima koja nisu baš dobra po naše zdravlje.

 

 

Ipak, ako imate odgovarajući prostor za sušenje i nemate razlog da stvarate instant suva umjetnička dela, možete bez problema da zanemarite sve što smo naveli kao negativno i da se opredjelite za ove boje.

 

Naše preporuke
DOBRO BOLJE ODLIČNO

 

Akrilne boje

S jedne strane, poput uljanih boja, akrilne su idealne za detalje, a sa druge strane, lako se koriste, lakše od uljanih i akrilnih. Prave se na bazi vode, pa se lakše čiste i lakše „praštaju” od druge dve vrste, tako da su idealne za početnike koji prave najveći broj grešaka. Ali, nitko nije savršen – ove boje mogu sadržati različite otrove u svojim pigmentima. Brzo se suše, to je, ali se zbog toga slojevi jako teško uklapaju jedan sa drugim, a ne znamo koliko dela nastala akrilnim bojama mogu trajati, jer i same boje postoje nekih 50-ak godina.

 

 

Naše preporuke
DOBRO BOLJE ODLIČNO

 


I uz sve navedeno, najlakši način odabira boje je – proba. Neka vam sve ovo služi kao napomena u šta se upuštate sa svakom od boja. Prijesudno će ipak biti ono što sami iskustite. Na primer, možda niste perfekcionist, ali ćete postati jer ćete otkriti da su vodene boje ono što čini vaša dela umjetničkim.

 

 

 


Views and questions VISITORS

Kako uz nekoliko savjeta možete postati vješt crtač?

06.06.2018

Crtež je svaki vid ostavljanja traga na površini na kojoj će on biti vidljiv, bilo kojim sredstvom. Svatko...

Koliko znate o muralima?

30.05.2018

Susretali ste ih većinom u eksterijeru - jedan od načina da se razigraju monotoni zidovi zgrada ili pošalje...

5 pogrešnih pretpostavki o uljanim bojama

23.05.2018

Danas smo tu da razbijemo 5 vjerojatno najčešćih krivih predodžbi o uljanim bojama i slikanju uopćeno....

5 manje uobičajenih podloga za slikanje i dekupaž

16.05.2018

Moderna umjetnost slikarima donosi svu slobodu u pogledu teme, ali i u pogledu tehnika, materijala i...

Created by the system www.fast-webshop.com

NzQ0YWY2Z
Популарни производи
У глобалу: 0
Све у корпу
Priuštite sebi kreativno iznenađenje
{IMAGE}
{NAME}
Na lageru Broj: {NUMBER} Cijena: {PRICE} KM
-
1
+
Dodaj u korpu
{SECOND_IMAGE}
{SECOND_NAME}
Na lageru Broj: {SECOND_NUMBER} Cijena: {SECOND_PRICE} KM
-
1
+
Dodaj u korpu